Gezond worden, Gezond zijn en Gezond blijven

Cesar/Mensendieck

Wat is oefentherapie Cesar/Mensendieck?
Iemand die zijn lichaam om wat voor reden dan ook niet goed gebruikt of verkeerd belast, loopt een sterk verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden: Oefentherapie Cesar/Mensendieck (afgekort OTC/M) is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van de individuele houdings- en bewegingsgewoonten. Daarbij staan de cliënt en diens eigen mogelijkheden centraal.

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien een keer verkeerd getild en daardoor pijn in de rug, of buikspieren verwaarloosd en de rug overbelast. Of jarenlang alles op één spier gezet, terwijl er drie of vier gebruikt konden worden. Wat er ook gebeurd is, als je zélf bereid iets te doen aan de pijnklachten, kan oefentherapie Cesar/Mensendieck een goede behandelmethode zijn. Waarom? Omdat je bij een oefentherapeut leert begrijpen waar de klachten vandaan komen, en ook beter leert omgaan met rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën, en voeten.

Welke Klachten

De meest voorkomende klachten die behandeld worden zijn:

  • (lage) rugklachten, nek/schouderklachten
  • spanningsgerelateerde klachten zoals hyperventilatie
  • afwijkingen aan de wervelkolom (hernia, scoliose, m. Scheuermann, m. Bechterew, spondylose/listhesis, e.d.)

Maar ook bijvoorbeeld:

  • artrose (aan bijv. heup of knie)
  • revalidatie na bijvoorbeeld een operatie
  • astma/COPD
  • sensomotorische stoornissen bij kinderen
  • m. Parkinson
  • werkgerelateerde aandoeningen zoals CANS (voorheen RSI)

Altijd staat gezond houdings- en bewegingsgedrag centraal en wordt rekening gehouden met persoonlijke factoren en wensen.

Waarom Cesar/Mensendieck

Wat is de toegevoegde waarde van oefentherapie? Hieronder de belangrijkste kenmerken waarmee oefentherapie Cesar/Mensendieck zich van andere vormen van zorg onderscheidt: oefentherapie richt zich op het gehele lichaam, oefentherapie vraagt van de cliënt een actieve houding en oefentherapie maakt de cliënt zelfredzaam.

Oefentherapie is bewezen effectief:
Zo blijkt uit een onderzoek van de Gezondheidsraad dat veel mensen met klachten zich in het dagelijkse leven beter redden wanneer ze oefentherapie krijgen. Bewezen effectief is oefentherapie voor subacute en chronische lage rugklachten, etalageziekte (claudicatio intermittens), artrose van de knie, taaislijmziekte (cystic fibrosis) en chronische obstructieve longaandoeningen (COPD).
Verder zijn er goede aanwijzingen dat oefentherapie effectief is bij patiënten die een beroerte hebben gehad, bij m. Parkinson, m. Bechterew en artrose van de heup.
Gezien de veelal gunstige effecten van oefentherapie adviseert de Gezondheidsraad verder wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van oefentherapie bij andere aandoeningen.